januari – juni 2018
Het Parkinson Café West-Brabant is een informeel trefpunt voor mensen met de ziekte van Parkinson, hun familieleden en andere direct betrokkenen. Het geeft hen de gelegenheid om in ongedwongen sfeer ervaringen en kennis met elkaar te delen. Daarnaast krijgen zij er informatie over de behandelmogelijkheden en de gevolgen van de ziekte van Parkinson. Ook is er veel
aandacht voor meer praktische zaken. En regelmatig worden deskundigen uitgenodigd om een voordracht te houden.

Waar en wanneer?
Het Parkinson Café West-Brabant wordt elke eerste donderdag van de maand gehouden in het Dorpshuis De Schalm, Herelsestraat 100 in Heerle. De Schalm is gevestigd in de Gertrudiskerk, de ingang bevindt zich in de Herelsestraat. U bent van harte welkom. De inloop is vanaf 13.30 uur. Het Parkinson Café start om 14.00 uur tot 16.00 uur. In de omgeving kunt u gratis parkeren.

Contact
Wilt u meer weten over het Parkinson Café West-Brabant? Stuurt u dan een mail naar het e-mailadres: info@parkinsoncafewestbrabant.nl U kunt ook een kijkje nemen op de website: www.parkinsoncafewestbrabant.nl

4 januari Nieuwjaarsbijeenkomst
Op deze eerste bijeenkomst van 2018 komt Paul Asselbergs naar het café. Paul (1945) is een geboren en getogen Bergenaar en een echte ‘taalkunstenaar’. Woordspelingen zijn z’n handelsmerk. Paul heeft intussen 13 boekjes met komische verhaaltjes en puntdichtjes op zijn naam staan. Hij leest een aantal komische verhaaltjes voor uit zijn boekjes en ook een aantal puntdichtjes. Ook staat hij even stil bij het auto-ongeluk in het jaar 2000, maar vooral bij het feit dat hij daarna een nieuw en zeer waardevol leven heeft mogen oppakken.

1 februari Vragenuurtje
Een bijeenkomst waarbij bezoekers allerlei vragen kunnen stellen aan de aanwezige parkinsonverpleegkundige, fysiotherapeut, ergotherapeut en logopedist. Het is een interactieve bijeenkomst waar ieder van elkaars vragen en de antwoorden kan leren. Onderwerpen zoals medicatiegebruik, lichamelijke problemen, hulpmiddelen, spraak en slikken en nog veel meer, kunnen aan bod komen.

1 maart E-Health
Technologie biedt ook binnen de zorg steeds meer mogelijkheden. Oefenapps op de telefoon of IPad, zorgverleners die u op afstand kunnen volgen. Fysiotherapeuten Lian van Lammeren en Ronald van Broekhoven vertellen over de mogelijkheden en wat u er aan zou kunnen hebben.

5 april Communiceren
Ad Nouws, psycholoog en gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met parkinson en hun familie, vertelt waar je op kunt letten bij de communicatie met iemand met parkinson en op welke wijze je derden kunt uitleggen waar ze op moeten letten. Ook komt aan bod op welke manier de persoon met parkinson zich kan uiten, zodat deboodschap bij die ander juist aankomt. Zie voor meer informatie ook www.nouwshulpbijparkinson.nl.

3 mei Revalidatie bij Parkinson
Vaak ontstaan er meerdere problemen in het verloop van de ziekte van Parkinson. Die problemen kunnen van lichamelijke aard zijn, of kunnen te maken hebben met een verminderde werking van het geheugen. Dan kan een tijdelijk revalidatietraject een
mogelijkheid zijn. Een van de revalidatieartsen van het Bravis ziekenhuis gaat in op de rol die de revalidatiearts kan spelen bij de zorg voor de parkinsonpatiënt.

7 juni De neuroloog aan het woord
Neuroloog Van Strien gaat in op de behandeling via deep brain stimulation. Er zal ook iemand bij zijn, die zelf een deep brain stimulatieoperatie heeft gehad. Beiden zullen ook ingaan op de vragen die er leven met betrekking tot deze ingrijpende behandelmethode.